Chemie: kookpunt
Wat is precies het verband tussen de keten van organische stoffen en hun kookpunt? Ik heb ergens gelezen dat vertakte ketens een lager kookpunt hebben, maar dat is niet voldoende om de vraag te kunnen oplossen.
Wat is precies het verband tussen de keten van organische stoffen en hun kookpunt? Ik heb ergens gelezen dat vertakte ketens een lager kookpunt hebben, maar dat is niet voldoende om de vraag te kunnen oplossen.
Zo verregaand zal de TAT-ex-vraagstelling niet gaan. Belangrijk is te weten dat met toenemende massa (= aantal C's) de Kpt binnen een stofklasse toenemen. Verschillen tussen de stoflassen zijn er omwille van intermolek. KK. - KWS en ethers zijn relatief vluchtig, dwz laag Kpt. - Halogeenverbindingen, aldehyden, ketonen en esters hebben +/- gelijke Kptn voor zelfde aantal C's. - Alcoholen en carbonzuren hebben hoge Kptn omwille van H-bruggen.
Bedankt voor uw hulp. Het kookpunt van een alkeen is lager dan dat van een alkaan met hetzelfde aantal C's omdat dat alkaan meer H's bevat? Is dit juist? Alvast bedankt
Ibrahim.Khlosi ( 2017-07-01 06:07:54 -0500 )editDe kleuren komen slecht overeen, maar in elk geval geldt dat voor een zelfde moleculair gewicht het kookpunt toeneemt in de volgorde alcohol < carbonzuur < amide. Al deze verbindingen kunnen namelijk waterstofbruggen vormen, maar terwijl alcoholen maar één enkele donor en acceptor hebben (de H en de O van de -OH groep, respectievelijk), hebben carbonzuren en amiden beiden een extra donor (de O van >C=O groep), en (primaire) amiden bovendien nog een extra donor (twee H's i.pv. één op de -NH2 groep). Bovendien is door het mesomeer elektronenzuigend effect van de >C=O groep er een partiëel positieve lading op de -OH van het carbonzuur, en meer nog op de -NH2 van het amide, welke de eraan gebonden H's elektronenarmer maakt, en de H-bruggen die ze vormen nog sterker; omgekeerd is -NH2 een sterkere elektronenduwer dan -OH, zodat de O in de >C=O groep elektronenrijker (en dus een betere H-brug acceptor) is in het amide dan in het carbonzuur.
Wordt er op het TAT verwacht dat we ook zo kunnen redeneren? Alvast bedankt.
Datum: 2015-07-04 03:38:11 -0500
Aantal keer gelezen: 8,036 keer
Laatst gewijzigd: Jun 28 '17
Kookpunt heeft te maken met de intermoleculaire (NIET intramoleculair) krachten. Tussen alkaanmoleculen bijvoorbeeld heb je Van der Waalskrachten. Deze zijn de zwakste intermol. krachten en gemakkelijk breekbaar (dus laag kookpunt). Polairdere intermol. krachten en/of waterstofbruggen verhogen Tkook
Kim.Vu@REBUS ( 2015-07-04 05:31:11 -0500 )edit