Membraansamenstelling
Wat kan je zeggen over de soepelheid/viscositeit van membranen als je kijkt naar hun samenstellende componenten?
Wat kan je zeggen over de soepelheid/viscositeit van membranen als je kijkt naar hun samenstellende componenten?
Betreft het de celmembraan die een biologische structuur is welke de binnenkant van een cel scheidt van de buitenkant dan is deze opgebouwd uit een dubbele laag fosfolipiden met daarnaast eiwitten en sterolen. De celmembraan is semipermeabel, selectief doorlatend voor ionen en sommige organische moleculen.De fosfolipiden zijn langwerpige, sterk polaire moleculen bestaande uit een 'hydrofiele' kop en een hydrofiele' staart. Ze hebben een vrij hoge viscositeit.
En heeft het karakter van het vetzuur (verzadigd of onverzadigd) geen invloed op de soepelheid van het membraan?
Datum: 2014-04-16 04:27:11 -0500
Aantal keer gelezen: 333 keer
Laatst gewijzigd: Mar 13 '15